Τέλος οι διαφημίσεις!

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το καταπληκτικό αυτό πρόσθετο για το Seamonkey ή το Firefox: Adblock Plus. Και τέρμα οι ενοχλητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο! Και όσες δεν τις πιάνει από μόνο του, του τις μαθαίνεις με ένα κλικ και καθάρισες. Και γλιτώνεις traffic, χρόνο και απόσπαση προσοχής.

Αν αυτό το πρόσθετο το βάλουν όλοι (και χρησιμοποιούν όλοι τους συγκεκριμένους browsers), τότε τέρμα οι διαφημίσεις στο δίκτυο. Έτσι απλά. Οι διαφημιστές θα πρέπει να τις βάζουν σε text mode. Λιγότερο ελκυστικό... Χε χε...

7 thoughts on “Τέλος οι διαφημίσεις!

 1. Athanasios Tsiouras

  Κι όμως - γιατί να θέλουμε να τερματισθούν οι διαφημίσεις, όλες ανεξαιρέτως μάλιστα; Δεν μπορεί κανείς ν' αρνηθεί ότι συχνά είναι εκνευριστικές, τρώνε χρόνο, μνήμη κ.λπ., ωστόσο επιτρέπουν σε πολλές ιστοσελίδες να διαθέτουν το βασικό τους περιεχόμενο δωρεάν. Προσωπικά, όταν μπαίνω σε ιστοσελίδες που μ' ενδιαφέρουν και έχουν διαφημίσεις, επίτηδες ακολουθώ κάποιες από αυτές, μόνο και μόνο για να ενισχύσω τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ιδίως μάλιστα όταν η σελίδα που έχει τη διαφήμιση προηγείται της σελίδας με το κείμενο που μ' ενδιαφέρει.

 2. a_droseltis

  Φίλε Αθανάσιε, γεια σου!

  Θα σου απαντήσω πρώτα με μια μεταφορά και μετά αναλυτικότερα. [λιγάκι βιαστικά, δυστυχώς, διότι βιάζομαι πολύ]

  Λοιπόν, όταν πάω σε ένα εστιατόριο και παραγγέλνω μπάμπιες, περιμένω να φάω μπάμιες. Απλά πράγματα. Δεν θέλω δίπλα στις μπάμπιες μου να στέκεται και να μυρίζει ένας πατσάς, αν δεν τον παρήγγειλα.

  Θα απαντήσω τώρα αναλυτικότερα στο ερώτημά σου και θα σχολιάσω την πρακτική σου.

  Αρχίζω με την πρακτική. Μπαίνοντας λοιπόν σε μια για σένα ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, και, θέλοντας να στηρίξεις οικονομικά τον συντάκτη, κάνεις κλικ στη διαφήμιση για να πάρει τα ποσοστά του (αν κατάλαβα καλά). Δεν έχεις όμως πρόθεση και να αγοράσεις το προϊόν της διαφήμισης... Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι ο φίλος μας ο συντάκτης, κανονίζει με όλα του τα φιλαράκια να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις του μια φορά τη βδομάδα, για να τσεπώνει τα ποσοστά. Και κανείς δεν αγοράζει. Τι προσφέρουν αυτοί στον συντάκτη; Πραγματική οικονομία ή φούσκα; Φούσκα, βέβαια. Αυτός που διαφημίζεται δεν είναι βλάκας. Αν δει ότι από μια πόρτα τού μπαίνουν τζάμπα επισκέπτες και πληρώνει κι από πάνω, θα πάρει την βελόνη και θα σκάσει την φούσκα. Και ας θέλεις εσύ να κάνεις τον καλό Σαμαρείτη.

  Όπως και να το πάρουμε, οι διαφημίσεις δεν είναι εκεί πάνω για να τις κάνεις κλικ και να τα τσεπώνει ο συντάκτης, αλλά για να σου τραβάν εσένα τα λεφτά από την τσέπη. Χωρίς την δική σου _αρχική_ επιθυμία ή συγκατάθεση. Χειραγώγηση δηλαδή...

  Όπως παραπάνω με το στομάχι, έτσι και με τον εγκέφαλο: θέλω να έχω εκείνα τα input που επιλέγω εγώ, και όχι να μου χώνουν κάτω από την μύτη (στον εγκέφαλο) input που δεν επέλεξα. Και να τρων και τον χρόνο και την ενέργεια και το τράφικ μου. Και να διαλύουν και την αισθητική του όποιου web design.

  Και ας πάρω και τον γενικευμένο κίνδυνο τον οποίον --ίσως-- υποννοείς: αν το κάνουν όλοι αυτό σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα που χρηματοδοτείται αποκλειστικά με διαφημίσεις, τότε αυτή θα κλείσει. Και απαντώ: αν αυτή η ιστοσελίδα έχει τέτοιο, μάνα μ', τράφικ , που μπορεί και συντηρείται αποκλειστικά με διαφημίσεις, τότε μπορεί να βρει και άλλους τρόπους χρηματοδότησης, π.χ. δωρεές των τόσων πολλών επισκεπτών της, οι οποίοι την βρίσκουν τόσο ενδιαφέρουσα. Σε πληροφορώ εξάλλου πως εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές λογισμικού, των οποίων η παραγωγή συντηρείται χωρίς καθόλου διαφημίσεις. Υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης, η διαφήμιση δίπλα, μπρος, πίσω, κάτω και πάνω από το κείμενο που διαβάζουμε είναι ίσως είναι ο χειρότερος δυνατός.

  Και γενικότερα για τις διαφημίσεις: αρκετές τρώμε στη μάπα στον δρόμο και αλλού, δεν χρειάζεται να τις τρώμε και στο διαδίκτυο. Adblock! Adblock και στον αγύριστο!

 3. Athanasios Tsiouras

  Μεγάλε Αλέξανδρε, θα διαφωνήσω καθέτως και οριζοντίως: όταν μου βάλεις στο τραπέζι πατσά, ό,τι και νάχω παραγγείλει, θα του ορμήξω! (πείνασα τώρα με τη σκέψη - αμάν αυτές οι μεταφορές σου!)

 4. a_droseltis

  Μεγάλε Αθανάσιε, περιμένω πώς και πώς να τα πούμε και από κοντά σε ένα πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης!

 5. Athanasios Tsiouras

  (πάντως θάχε πολλή πλάκα να διαβάζει κανείς τους τίτλους των αναρτήσεών σου: Διαφημίσεις και Τέλος οι διαφημίσεις! Σαν να μετάνοιωσες!)

 6. a_droseltis

  Πού είδες τίτλο «Διαφημίσεις»; Πώς να μετάνιωσα δηλαδή; Ίσα ίσα, το «Τέλος οι διαφημίσεις» είναι δημοσιευμένο στην κατηγορία «Διαφημίσεις»!

 7. Athanasios Tsiouras

  Έχεις δίκαιο - υπό τον τίτλο Workrave το είδα. Το ξέρω πως δεν το μετάνοιωσες, νόμισα ότι έκανες επίτηδες παιχνίδι! Ή, για να προσπαθήσω να γράψω σαν ένα πολύ καλό κοινό μας φίλο, ετοίμασες μια διαφήμιση για το τέλος των διαφημίσεων! Καταπληκτικό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *