Ηχητικό Ποίημα

Ίσως οφείλεται στο ότι είμαι (ντετερμινιστικός) συνθέτης. Που σημαίνει ότι ξέρω πώς θέλω να παίζεται η μουσική μου. Έτσι και στην ποίηση, θέλω τα ποιήματά μου να διαβάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οι παύσεις να έχουν συγκεκριμένη θέση και διάρκεια, οι φράσεις να έχουν συγκεκριμένα τόξα κτλ. Μάλιστα, μερικά από τα ποιήματά μου, δεν ζουν (δεν έχουν νόημα) αν δεν διαβαστούν έτσι. Τουτέστιν είναι γραμμένα για να ακούγονται, όχι για να διαβάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που τις δύο πρώτες συλλογές (Το Προφητικό Πουλί και 15 Καλοκαιρινές εικόνες), τις δημοσίευσα στον ιστότοπο αυτόν ως αρχεία ήχου[1].

Το πιο χαρακτηριστικό ποίημα που είχα γράψει μ' αυτόν τον τρόπο είναι το ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ (από το Προφητικό Πουλί). Το ποίημα αυτό αν κοιταχτεί, χάνει όλο το νόημά του. Αν όμως ακουστεί όπως πρέπει, τότε αποκαλύπτει τον θεατρικό του χαρακτήρα, ως ένα από τα δύο μέρη μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Στο μεταξύ έγραψα άλλα ποιήματα που δεν υπόκεινται τόσο σε αναγνωστικούς περιορισμούς. Αυτά που υπόκεινται, θα τα αποκαλούσα ηχητικά ποιήματα. Οφείλουν την μορφή τους στην μουσική μου σκέψη. Μολαταύτα, δεν είναι κάτι μεταξύ ποίησης και μουσικής, όσο μεταξύ ποίησης και θεάτρου.

Το καινούριο όμως ηχητικό ποίημα που τελείωσα σήμερα (τουλ. στην πρώτη του εκδοχή) δεν έχει καμία σχέση με θέατρο. Απαιτεί φαντασιακή συμμετοχή από την ακροάτρια (όχι αναγνώστρια!) και κινείται μεταξύ ποίησης και musique concrète. Βρίσκεται στην διάθεση των επισκεπτών, στη σελίδα των ποιημάτων 2008.


1. ^ Το κείμενο διατίθεται κι αυτό στο κάτω μέρος των σχετικών ιστοσελίδων.

1 thought on “Ηχητικό Ποίημα

  1. Pingback: Alexandros Droseltis » Blog Archive » New Poem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *