Πώς να προστατευτούμε από την google analytics;

Με αυξημένη ανησυχία διαπιστώνω καθημερινά ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν google analytics (GA, στη συνέχεια) για την στατιστική ανάλυση των επισκεπτών τους. Σαν να μην έφταναν τα δεδομένα που μαζεύει η google από το ψαχτήρι της, βρέθηκαν ένα σωρό διαχειριστές ιστοσελίδων να παράσχουν κι άλλα δεδομένα σε έναν μεγάλο αδελφό.

Για όσους δεν ξέρουν, η GA είναι μια υπηρεσία που δωρεάν αναλύει την συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών σε μια ιστοσελίδα. Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο εδώ είναι ότι τα δεδομένα δεν τα παράσχει μόνο στον διαχειριστή, αλλά και στην ίδια την google. Η οποία μπορεί άνετα να σχηματίσει προφίλ επισκέπτη (από ποια IP έρχεται, τι διαβάζει και πόσο, τι τον ενδιαφέρει) και αν θέλει να το συνδυάσει και με το σχετικό προφίλ από το ψαχτήρι της, έχοντας έτσι την δυνατότητα να εισχωρήσει στην ιδιωτική σφαίρα ενός επισκέπτη.

[Για να διαπιστώσετε αν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το GA, υπάρχουν πολλοί τρόποι, ο πιο απλός είναι να την επισκευτείτε με Firefox και το add-on Counterpixel (πιάνει το GA αλλά και άλλους επίδοξους trackers) ή το GA? (μόνο για το GA).]

Καταρχήν, γιατί το κάνουν αυτό οι συγκεκριμένοι διαχειριστές; Γιατί πουλάν την ιδιωτικότητα των επισκεπτών τους σε μια εταιρεία για λίγες στατιστικές; Για τις ιστοσελίδες που οι διαχειριστές τους είναι άσχετοι με την πληροφορική πιστεύω πως ο λόγος είναι η αφέλεια. Δεν σκέφτηκαν τι κάνουν. Δεν διάβασαν τους όρους χρήσης. Δεν διανοήθηκαν ποτέ πού μπορεί να οδηγήσει η τροφοδότηση του αδελφούλη με δεδομένα. Αν, πάλι, τα ξέρουν όλα αυτά, και παρ' όλ' αυτά συνεχίζουν, τότε... τι να πω, ας μην χαρακτηρίσω καλύτερα. Για μεγάλες ιστοσελίδες εφημερίδων ή μαγαζιών, εκεί πιστεύω ότι ο λόγος είναι η αδιαφορία. Μάλλον το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους στο βωμό της ιδιωτικότητας των επισκεπτών.

Υπάρχουν μερικοί που ενημερώνουν για την χρήση του GA στους όρους χρήσης. Όμως ακόμα κι έτσι, πρέπει πρώτα να περάσεις την πόρτα της σελίδας για να φτάσεις στους όρους, οπότε σε τσάκωσε πάλι η google.

Το πιο σημαντικό: πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση; Πρώτα πρώτα θα πρέπει να ενημερώνονται οι αφελείς διαχειριστές για το τι ακριβώς κάνουν, πιστεύω ότι δεν είναι βλάκες, αν διαβάσουν κάπου μια εξήγηση για το τι κάνουν, θα σταματήσουν να κατασκοπεύουν τους επισκέπτες τους πασάροντας τα data στην google. Τώρα, αν δεν παίρνουν από λόγια, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι: σερφάρουμε χρησιμοποιώντας Firefox και κάνουμε τα εξής:

  • Δεν επιτρέπουμε να σταλεί cookie στην GA. Αυτό γίνεται με το add-on CS Lite γενικώς (επιτρέπει τα cookies μόνο εκεί που θέλουμε) ή μόνο για την google (και GA) με την κατάλληλη ρύθμιση του Customize Google (δες την ρύθμιση Privacy).
  • Δεν επιτρέπουμε να τρέξει το σκριπτ της GA. Αυτό το αναλαμβάνει το NoScript γενικώς (επιτρέπει τα σκριπτ μόνο εκεί που θέλουμε) για τα σκριπτ ή το Adblock Plus (που κόβει και τις διαφημίσεις στο δίκτυο με την προσθήκη των σχετικών λιστών) με τη λίστα EasyPrivacy (αυτή κόβει tracking kai web bugs, χρήσιμη, την βρίσκουμε εδώ).

Βέβαια, αν τα κάνετε όλ' αυτά το μόνο ίσως που θα φτάνει στην GA θα είναι το IP σας. Η google μπορεί να φτιάξει ένα προφίλ και από αυτό (βέβαια, φτωχότερο). Εδώ τα πράγματα, αν δεν είστε πληροφορικός, δυσκολεύουν λιγάκι. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε λογισμικό για ανώνυμο σερφάρισμα στο ίντερνετ. Κάντε όμως πρώτα τα παραπάνω, και γι' αυτό θα γράψω εν καιρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *