Monthly Archives: January 2009

Τα τζαμιά των Σερρών

Καθώς μεγάλωσα στις Σέρρες, αγαπώ και ενδιαφέρομαι για την πόλη αυτή. Μια μέρα —δεν θυμάμαι πώς— ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σ' αυτήν την ιστοσελίδα: Τα τζαμιά που ρημάζουν και ο χριστιανός τού Αγιρνάς. Πρόκειται για ένα μπλογκ μιας γυναίκας που γράφει κυρίως για ζητήματα των Σερρών.

Έστειλα κι εγώ το σχόλιό μου, το οποίο όμως δεν δημοσιεύτηκε. Το λογισμικό «Blogger» έφταιγε; Η μπλόγκερ το έκοψε; Δεν γνωρίζω.

Μέχρι χτες νόμιζα πως το κείμενο του σχολίου μου πήγε χαμένο, όμως το είχα —διαίσθηση; — αποθηκεύσει σε ένα αρχείο την 18 Δεκεμβρίου, οπότε πρέπει και να το έστειλα στην συγγραφέα του μπλογκ. Καλή ανάγνωση.

Χαίρετε!

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Είναι απαράδεκτη η κατάσταση να αφήνουμε ένα σωρό ιστορικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα στο έλεος του καιρού και του χρόνου. Δείχνει βαρβαρότητα και ανικανότητα. Παρακάτω δύο σχετικά σχόλια.

1. Βλέπω ότι η ανάρτηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008. Στην ιστοσελίδα του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου διαβάζω στην σελίδα για τα τζαμιά των Σερρών ότι

Σήμερα το Μεχμέτ Μπέη τζαμί βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Οι εργασίες, όπως πληροφορούμαστε από το ενημερωτικό φυλλάδιο της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, περιλαμβάνουν «α. απομάκρυνση της άμμου από το εσωτερικό και το προστώο, β. κατεδάφιση των σαθρών τμημάτων του προστώου, γ. μεταφορά των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών σε εργαστήριο, όπου συμπληρώνονται και συγκολλώνται, δ. επανατοποθέτησή τους και ε. ανακατασκευή του τοξωτού επιστηλίου της πρόσοψης. Στη συνέχεια πρόκειται να ανακατασκευαστούν οι θόλοι και να απομακρυνθεί η άμμος από την περίμετρο του τεμένους αναδεικνύοντας ό,τι δυνατόν από το παλιό του μεγαλείο».

Η σχετική σελίδα ενημερώθηκε 5 Μαρτίου 2003. Ως το 2008 τι έχει γίνει; Τίποτα; Ελπίζω όχι. Ελπίζω η φωτογραφία να είναι πολύ παλιά...

2. Να 'ταν μόνον αυτό... Το τέμενος του Μουσταφά Μπέη (εδώ μια φωτογραφία) όπως φαίνεται χρησιμοποιείται ως ξυλουργείο! Μάλιστα στην σχετική σελίδα του 6ου Γυμνασίου Σερρών διαβάζουμε:

Σήμερα στο τζαμί Κοτζά Μουσταφά απομένει μόνο ο θόλος και ενώ με βασιλικό διάταγμα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, αγοράσθηκε ως ανταλλάξιμη περιούσια από τον Ηλία Λαυρεντίδη.
Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται ως ξυλουργείο.

[Η σχετική ιστοσελίδα ενημερώθηκε 4 Απριλίου 2001. Ελπίζω σήμερα η αρμόδια υπηρεσία να έχει πράξει αυτά που είναι η δουλειά της και όχι απλώς να μοιράζει φυλλάδια.]

Υ.Γ. 1: Στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ για τα μνημεία, μόνο 2 από τα 3 τζαμιά είναι καταχωρημένα (το Κοτζά Μουσταφά φαίνεται το έχουν ξεγράψει). Στο κείμενο για το Μεχμέτ Μπέη, διαβάζουμε: «Σήμερα το κτίριο αναζητεί τη χρήση εκείνη που θα προβάλλει το μεγαλείο του εσωτερικού του χώρου». Και πώς την αναζητεί; Από μόνο του;
Υ.Γ. 2: Άλλη μία σελίδα ενός σχολείου (6o Γυμνάσιο Σερρών) για τα σερραϊκά τζαμιά.

Φτηνές δικαιολογίες / Billige Ausreden

Κανένας δεν συμπαθεί τις φτηνές δικαιολογίες, δηλαδή αυτές που δείχνουν έλλειψη διάθεσης. Μία από αυτές —που προσωπικά θεωρώ και λιγάκι χαζούλικη— είναι η εξής: «δεν σε πήρα τηλέφωνο, γιατί δεν είχα το τηλέφωνό σου». Και οι τηλεφωνικοί κατάλογοι γιατί υπάρχουν; Είναι διακοσμητικοί; Ειδικά τώρα που είναι και στο δίκτυο και μάλιστα για όλη την επικράτεια... Διακοσμούν το δίκτυο, φαίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από Έλληνες και Ελληνίδες άκουσα αυτήν την δικαιολογία, τη στιγμή μάλιστα που κανένας τους δεν αγνοούσε την ύπαρξη τηλεφωνικών καταλόγων. Δεν πήγε το μυαλό τους...


Niemand mag billige Ausreden, d.h. diejenigen, die Lustmangel zeigen. Eine von Ihnen —die ich persönlich ein wenig blöd finde— ist die folgende: „ich habe dich nicht angerufen, denn ich hatte deine Nummer nicht“. Und wieso gibt es Telefonbücher? Sind sie dekorativ? Besonders jetzt, da es sie im Internet für das ganze Hoheitsgebiet gibt... Sie dekorieren das Internet, wie es scheint.

Es ist charakteristisch, dass ich eine solche Ausrede nur von Griechen und Griechinnen gehört habe, obwohl sie die Existenz von Telefonbüchern schon kannten. Sie haben nicht daran gedacht...