Category Archives: Εργασία

Δύο έργα για σύνολο και ορχήστρα

Τον Φεβρουάριο (μπορεί και τον Ιανουάριο) του 2011 είχα στείλει στον Μ. Μιχαηλίδη (στην ταχυδρομική διεύθυνση της ΚΩΘ) που ήταν διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης 2 έργα μου, σε περίπτωση που θα τον ενδιέφεραν. Το κομμάτι για ορχήστρα και τον κανόνα για 12 βιολιά (η παρτιτούρα και των 2 είναι εδώ). Για τον κανόνα είχα στείλει και την πραγματοποίηση με ήχο πιάνου (βλ. ιστοσελίδα). Έκτοτε δεν πήρα απάντηση ούτε από τον Μιχαηλίδη (ο οποίος έφυγε για την Λυρική και δεν ξέρω αν τα έλαβε) ούτε από άλλον υπεύθυνο της ΚΩΘ (υπάρχει κανεις άραγε;). Μάλιστα δεν έλαβα πίσω ούτε τις παρτιτούρες ούτε το cd (άραγε τα πέταξαν ή τα φυλάνε με ευλάβεια σε ένα ράφι;). Ίσως το γράμμα να μην έφτασε και ποτέ.

Και εις ανώτερα!

Δουλειά στη Γερμανία

Μια μεγάλη τράπεζα με διεθνή παρουσία ψάχνει Μαθηματικούς, Φυσικούς ή ειδικούς στα Οικονομικά για τον τομέα διαχείρισης ρίσκου. Απαιτούνται γνώσεις σε οικονομία, στατιστική, προγραμματισμό, βάσεις δεδομένων, αναλυτικές ικανότητες και άριστη γνώση αγγλικών. Η θέση είναι στο Βερολίνο. Η γλώσσα της επιχείρησης είναι τα αγγλικά.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος στείλ'τε μου το βιογραφικό σας (στα αγγλικά) στο:

        job@alex-droseltis.net

Συμβουλές σχετικά με την εύρεση εργασίας

Βλέπω διάφορους φίλους και φίλες μου να λένε πως ψάχνουν δουλειά ή έστω να παραπονιούνται για την τρέχουσα επαγγελματική τους κατάσταση. Κι εγώ ήμουν κάποτε κάπως έτσι. Ώσπου έβαλα μπρος ένα πρόγραμμα, με το οποίο βρήκα μια πολύ καλή δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πέρα από διάφορες ειδικές συμβουλές, το πιο σημαντικό πράγμα για να βρει κανείς εργασία—ή να δημιουργήσει, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας—είναι ένα: συστηματικότητα. Αυτό σημαίνει να το κάνει κανείς σύστημα, ρουτίνα, αλλά με μέθοδο, όχι όπως να  'ναι. Αυτό το λέω, διότι ενώ βλέπω διάφορους να ψάχνουν ανεπιτυχώς για δουλειά, είτε ψάχνουν πολύ αραιά, είτε δεν έχουν μέθοδο. Αυτό το πράγμα θα προσπαθήσω να εξηγήσω στις επόμενες 10 εντολές, οι οποίες απέβησαν πάρα πολύ χρήσιμες σε εμένα τον ίδιο.

 1. Βάλε την αναζήτηση στην 1η προτεραιότητά σου. Κάθε τι άλλο, διακοπές, ιστολόγια, συναντήσεις με φιλάρες, δες το ως χάσιμο χρόνου και συνεπώς χρημάτων. Αν είσαι άνεργος, δαπάνησε το 100% του χρόνου σου πλην φαγητού και τουαλέτας. Αν εργάζεσαι σε δουλειά που θες να σταματήσεις, το 100% του υπόλοιπου χρόνου σου.
 2. Ψάξε οπουδήποτε στον πλανήτη. Ψάξε ακόμα και σε χώρες που δεν μιλάς την γλώσσα, διότι υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μονάχα αγγλικά. Να είσαι έτοιμος να πας οπουδήποτε.
 3. Ψάξε και δουλειές που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που κατέχεις. Άσε αυτούς που τις παρέχουν να αποφασίσουν αν κάνεις γι' αυτές. Τόλμη και περιέργεια να έχεις.
 4. Το βιογραφικό σου να είναι το πολύ 2 σελίδες. Η αίτηση να είναι προσαρμοσμένη στην συγκεκριμένη θέση, απόφυγε τα copy/paste. Δείξε οργάνωση, σχέδιο, στόχο και πρωτοτυπία.
 5. Αν ξέρεις μόνο αγγλικά, μάθε και άλλη γλώσσα μιας χώρας με μεγάλη προσφορά εργασίας. Ξεκίνα εντατικά μαθήματα.
 6. Μην στέλνεις λιγότερες από 20 αιτήσεις το μήνα. Αν δεν βρίσκεις θέσεις για να στείλεις, πήγαινε στο (2) και στο (3) και θα βρεις.
 7. Κάνε επαναλήψεις σε ό,τι γνωρίζεις και μη σταματάς να μαθαίνεις καινούρια πράγματα.
 8. Καθόρισε την επιλεκτικότητά σου ανάλογα με την ζήτηση που έχεις στην αγορά εργασίας. Μετά από 20-30 αιτήσεις μπορείς να σχηματίσεις μια πρώτη εντύπωση.
 9. Φτιάξε ένα καλό προφίλ σε ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης.
 10. Μην υποτιμάς αλλά και μη φοβάσαι καμιά δουλειά.

Φυσικά μπορώ να γράψω άλλα τόσα, αλλά αυτά για αρχή καλά είναι.

Καλή επιτυχία!

How much money for a decent life?

How much money does an individual have to earn, in order to live a decent life? In order to answer this question, let's define at first, what "decent life"is and make some assumptions.

Let's assume, that the person lives in Berlin of our time (2010) and define "decent life" the situation, where the person can do the average activities: pay its essential bills (taxes, decent apartment, health insurance), can save some money and expect a decent pension, raise a child. Please note, that the following estimates are just empirical and are not yielded by a statistical and systematic research.

Now, let's check the essentials:

 1. Let's define the average health insurance as the minimum of a freelancer: 340€.
 2. If the person wants a pension of 1400€ from 67, then it should pay maybe 700€ per month.
 3. Let's estimate an apartment with 2 rooms in Berlin at 500€.
 4. Say the person needs 200€ on average for clothing and food and 200€ for one more person (e.g. a child).
 5. Estimate 100€ for entertainment.
 6. And add 50€ on average for extras.
 7. How much to save? Let's put 500€ per month.

Assume, that the person has no car. Till this point we have just costs of a total of 2590€. In order to have this as net income, let's say approximately, that the gross income (with no taxes) should be probably 3500€. However, in this case the health insurance contribution is maybe almost the double one. But let's assume, that it remains 340€.

Now, in order to come to this sum, if you work 8 hours a day, you should earn 22€ per hour. But 8 hours a day is not always the case for a freelancer. In order to come to this amount of work time, she has to work 4-5 hours extra for advertisement, PR, book keeping etc, i.e. 14 hours a day. If we assume, that the freelancer works 4 hours a day just for the money (i.e. no book keeping, PR, etc), then she should demand 44€ per hour (we assume, that no preparation for the work or after-work is needed). But this implies, that the target group of possible clients becomes extremely small...

Μάθε τέχνη κι άστηνε...

Λέω, τώρα που παίζω πιάνο κάπως πιο τακτικά, να ετοιμάσω ένα πρόγραμμα «ατμοσφαιρικής κλασικής μουσικής» και να το προτείνω σε διάφορα ξενοδοχεία για το piano bar (λες και δεν έχουν ήδη πιανίστες, λέμε τώρα).

Φυσικά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δύο συνθέτες θα έχουν την τιμητική τους: 1ον, Ντεμπισί. Τι Clair de Lune, τι Rêverie, ταιριάζουν γάντι. 2ον, Σοπέν. Εδώ τι να λέμε, ό,τι και να πούμε, λίγο θά 'ναι. Σκέφτηκα 1ο Νυχτερινό, 13η Μαζούρκα, και από Βαλς, το 9, το 12 και το 13.

Λέω ακόμα, εκείνη τη βαρκαρόλα σε φα# του Μέντελσον, το Des Abends του Σούμαν· τι άλλο;

Τα κομμάτια δεν πρέπει να έχουν έντονες αντιθέσεις, πολλά φόρτε, έντονη κίνηση (συνεπώς η Ευρυάλη αποκλείεται), και να μην είναι στην πλειονότητά τους πολύ μελαγχολικά. Τι άλλο προτείνετε; Παρακαλώ, μόνο σοβαραί προτάσεις!

Νέα ιστοσελίδα

Σήμερα εγκαινίασα την νέα μου επαγγελματική ιστοσελίδα. Μαθήματα μαθηματικών και μουσικής στο Βερολίνο: Unterricht per Klick. Απλά πράματα: μπαίνεις, βλέπεις, παραγγέλνεις, και... (ελπίζουμε) πληρώνεις. Για κάθε μάθημα θα δίνω και λογαριασμούς με αριθμό εφορίας. Βέβαια, θα πρέπει να τρέξω να βάλω και χαρτάκια (διαφημίσεις) σε σχολεία και σχολές, αυτό δεν το γλιτώνω. Αλλά τώρα θα έχω και την ιστοσελίδα ως εφεδρεία.

Γράψτε τα σχόλιά σας, προτείνετε ιδέες εύρεσης μαθητών. Και κάντε και καμιά διαφήμιση αν ξέρετε κανέναν στο Βερολίνο. Άντε μπράβο!

Αναζήτηση εργασίας

Αναζήτηση εργασίας στο Βερολίνο, λοιπόν. Φυσικά ως μαθηματικός, η μουσική περνάει μαύρες μέρες, αλλά θα έρθει και αυτής η ώρα —μάθε τέχνη κι άστηνε...

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες: στα πανεπιστήμια, σε εταιρείες (συμβουλευτική, τράπεζες, ασφαλιστικές, κ.α.), σε λογισμικό. Θα τα πάρουμε με σειρά προτεραιότητας: οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές δεν με ενδιαφέρουν, πρώτα πρώτα με ενδιαφέρει η δουλειά στο πανεπιστήμιο. Οπότε αρχίζουμε από δω, όχι απ' την ανάποδη!

Αν περιμένουμε να ανοίξει θέση επιστημονικού συνεργάτη, θα γεράσουμε, έτσι αρχικώς ενδιαφερόμεθα δια την θέσιν διδακτικής εντολής (Lehrauftrag). Πήγα σήμερα στο Μαθηματικό του TU και μίλησα στη διαχείριση με 2 συμπαθητικά άτομα. Μου δώσαν μια κόλα να συμπληρώσω και να στείλω μαζί με τα χαρτιά μου. Τους είπα ότι ως τον Σεπτέμβριο —λόγω διδακτορικού— ψάχνω για part time και μετά full time. Και μου λέει... ότι ούτως ή άλλως το Lehrauftrag είναι 60 ώρες το πολύ. «Δηλαδή 60 ώρες το μήνα;» ρώτησα. «Όχι», μου απαντά, «60 ώρες το εξάμηνο». «Αααααααα.....» κάνω. Οπότε να κάνουμε αιτήσεις για όλα τα βερολινέζικα και βρανδεμβουργιανά πανεπιστήμια. Και ίσως και για όλης της Γερμανίας και Ελβετίας.

Μετά πέρασα και από την TFH. Ρώτησα πού είναι το Μαθηματικό και με έστειλαν σε ένα γιγαντιαίο παλιό και ωραίο κτίριο. Μπήκα μέσα να πάω στο σωστό γραφείο: ατελείωτοι διάδρομοι χωρίς ανθρώπους, και πόρτες, πόρτες, σκάλες, ψηλά ταβάνια, ησυχία, διάδρομοι, πόρτες, σκάλες... Περίμενα ότι κάποια στιγμή θα βγει κάποιος και θα μου πει «από δω, περάστε κύριε Κ., η δική αρχίζει!».

Στο γραφείο, η ευγενική υπάλληλος μου είπε σε ποιαν καθηγήτρια να στείλω το πτυχίο και το βιογραφικό. Πριν φύγω, να και η καθηγήτρια, μπήκε μέσα, συστήθηκα, θα περάσω την Τρίτη να της παραδώσω το βιογραφικό και το πτυχίο μου ιδιοχείρως. Με ρώτησε πιο είναι το αντικείμενό μου, και της είπα θεωρία πιθανοτήτων και στατιστική. Μου είπε πως για το εαρινό έχουν κλείσει, όμως να με έχουν υπόψιν για το χειμερινό. Για στατιστική έχω καλές πιθανότητες, λέει, διότι έχουν λίγους. Ωραία! Το πιο σημαντικό, είπε, είναι προϋπηρεσία. Για να δούμε, θα μου χρησιμεύσουν τα 3 χρόνια στα φροντιστήρια και ο 1,5 ως φοιτητικός βοηθός στο Ινστιτούτο Πληροφορικής; Ευτυχώς έχω επιστολές από όλα, ότι δούλεψα... Θα στείλει επιστολή και η καθηγήτριά μου.

Η καθηγήτρια συμπαθέστατη. Μου έδωσε και τα email άλλων 2 καθηγητών, οι οποίοι διδάσκουν στατιστική, για να τους συστηθώ.

Οπότε την επόμενη βδομάδα στέλνουμε 2 αιτήσεις. Θα περάσω και από 2 άλλα πανεπιστήμια. Από 2 κάθε βδομάδα. Άλλο πράμα να σε έχουν δει και άλλο να βλέπουν μια απρόσωπη αίτηση. Είναι πολύ σημαντικό.